Vad är mekanik?

Mekanik skapar grunden och förutsättningar för en industriell rörelse.
Publicerad: 15 mars 2023

Mekanik skapar rätt förutsättningar

Mekanik är det äldsta och mest grundläggande begreppet inom fysiken och behandlar läran om rörelser och de krafter som ligger bakom en rörelse.

Mekanik är också ett begrepp för de komponenter och lösningar som på mekanisk väg (utan direkt el) skapar eller styr rörelser. En motor kan till exempel inte utföra ett jobb utan en mekanisk axel eller en växel kopplad till motorn.

Ren mekanik har ingen direkt el. Mekanik-komponenter kopplas ofta ihop eller används tillsammans med rena elektroniska komponenter eller som kombinerade enheter inom mekatronik.

Definitionen mekanik är väldigt stort inom automationslösningar. Det är inte ovanligt att rena mekanik-komponenter utgör hela grunden för en industriell rörelse.

I de flesta industriella maskinerna är det mekaniken som är den centrala grunden vilken maskinen vilar på. Mekaniken styr ofta vilken kvalitet maskinen kan uppnå till exempel i en fräs eller slipmaskin där noggrannheten bestäms av skenstyrningar och kulskruvarnas kvalitet.

Exempel på automationslösningar inom mekanik

 


Mekanik inom industriautomation

Acumo erbjuder ett stort sortiment av mekanik anpassat för industriautomation. Utöver själva enheterna, erbjuder vi en gedigen kunskap.

Kontakta oss så hjälper vi till att hitta en optimal lösning!

Produkter inom segmentet Mekanik